Christophe +32476 77 96 29     Charles  +32472 28 89 00
Image Alt

Ons verhaal

The Timeline

De historie van Wijnhandel Annicaert

1908
Opstart wijntapperij
Charles Annicaert besluit zelfstandig wijntapper te worden
1950
Geboorte
Charles Annicaert, zoon van Albert Annicaert en kleinzoon van stichter Charles, wordt geboren
1958
Intrede Albert Annicaert
Wijntapperij Annicaert wordt verder gezet door zijn zoon Albert Annicaert en zijn vrouw Juliette Wintein
1978
Geboorte
Christophe Annicaert, zoon van Charles Annicaert, wordt op 16 september geboren
2/04/1979
RIP Albert Annicaert
Na de dood van Albert Annicaert zet Charles Annicaert op 29-jarige leeftijd de zaak verder met zijn moeder Julliette Wintein
1998
Intrede Christophe Annicaert
Christophe besluit om ook in de wijnhandel te werken. Er werken nu 3 generaties samen in Wijnhandel Annicaert
2008
Isabelle komt deels in de zaak werken
2012
Geboorte
Christophe en Isabelle worden de trotse ouders van Romy Annicaert
2013
RIP Juliette Wintein
11/2017
Nieuwe winkel en logo
Ons verhaal

Wijntapper, een eeuwenoude ambacht

Nog voor we bekend stonden als wijnhandel waren we een wijntapperij. Een wijntapper bottelde de vaten die gekocht werden door prominente burgers en de horeca. Bij aankomst werden de vaten wekenlang licht voorover geheld. Hierna werd een opening gemaakt om de flessen vakkundig te bottelen. Tenslotte werd het etiket aangebracht en werden de flessen verkocht.

De wijntapper kende sinds de middeleeuwen een befaamde rol in de samenleving dankzij de Gilde der Wijntappers in Brugge, maar is de laatste decennia bijna vervaagd tot folklore.

1908: De opstart van Wijntapperij Annicaert

Zoals elke ambacht vergde ook wijntappen veel toewijding en liefde voor het vak. Deze toewijding en liefde vinden snel hun weg naar Charles Annicaert. Na enkele jaren ervaring besluit hij zelfstandig wijntapper te worden. In 1908 ziet Wijntapperij Annicaert het levenslicht.

Het wordt een ware familiezaak, want ook zijn zoon Albert zal in de loop der jaren volop meedraaien.

Jaren '50: Van vader op zoon

De jaren ‘50 spelen een belangrijke rol. Zo markeert 1950 het geboortejaar van Charles Annicaert, de zoon van Albert, vol trots vernoemd naar zijn grootvader. En acht jaren later viert Wijntapperij Annicaert een halve eeuw bedrijvigheid. De traditie ‘van vader op zoon’ start hierbij, want Charles laat zijn zaak na aan zijn zoon Albert en zijn schoondochter Juliette Wintein.

Albert en Juliette besluiten om ook zelf vaten wijn en porto aan te kopen, deze op flessen te trekken en te verkopen. Een uiterst slimme zet, zoals vele jaren later nog zal blijken.

Jaren '70: De laatste wijntapper

Ook de jaren ‘70 zijn heel betekenisvol in onze geschiedenis. Wanneer ook Albert komt te sterven in 1979, zet zijn 29-jarige zoon Charles de zaak verder met zijn moeder Juliette.

Toen in deze periode werd besloten dat wijn enkel nog op de plaats van herkomst mag gebotteld worden, blijkt dit voor vele wijntappers niet meer haalbaar. Charles verlegt daarom zijn focus volledig naar de handel. Wijnhandel Annicaert is een feit en Charles wordt zo de allerlaatste wijntapper in de Brugse regio.

Charles zet twee zonen op de wereld, Anthony en Christophe. Op jonge leeftijd wordt al duidelijk dat ook Christophe gebeten is door dezelfde passie van zijn voorvaders.

Opkomst van de vierde generatie

Een volle eeuw later draait de de historische wijnzaak van Charles Annicaert nog steeds op volle toeren. De straffe verhalen van wijlen Charles, Albert en Juliette worden nog vaak opgerakeld. De zaak is nog steeds in handen van kleinzoon Charles, die hij samen runt met zijn zoon Christophe, die wereldwijnmeester is, en zijn schoondochter Isabelle.

In november 2018 openden ze hun totaal vernieuwde pand in de Jan Breydellaan. Ze kozen ze voor een totaal nieuwe, frisse look.

De toekomst van Wijnhandel Annicaert

Wat de toekomst brengt, is nooit gekend, maar Wijnhandel Annicaert blijft evolueren volgens de hedendaagse trends. En ook tradities evolueren mee, want in 2012 werden Christophe en Isabelle de trotse ouders van dochter Romy. Zo bestaat de kans dat voor het eerst in onze lange geschiedenis de familiezaak wordt overgedragen van vader op dochter.